Чат бот
067 50 40 200 066 50 40 200 0342 78 00 10
account phone phone

До уваги власників домашніх сонячних електростанцій

Дата публікації: 03-06-2020 о 13:13, останнє оновлення: 03-06-2020 о 14:55
Усі новини

Власники домашніх сонячних електростанцій Івано-Франківської області стурбовані станом виплат за «зеленим» тарифом. ТОВ «Прикарпатенерготрейд» як учасник ринку, на якого покладено спецобов’язки, вважає за потрібне пояснити ситуацію, що склалась на сьогодні.

Джерелом фінансування генерації домашніх СЕС є кошти, які НЕК «Укренерго» відшкодовує постачальникам. Зараз постачальник має перерахувати кошти виробникам до 15 числа, натомість компенсацію від НЕК «Укренерго» отримуємо  30-31 числа, а то й пізніше. Станом на початок року (зимові місяці низької генерації) обсяг «зеленої» електроенергії становив 5% товарної продукції нашої компанії і вартував близько 7 млн. грн. А за квітень він вже склав 20% товарної продукції загальною вартістю 31,7 млн грн (з ПДВ). Для нашої компанії це серйозне фінансове навантаженням, тим паче в умовах карантину.

Коли йшлося про 6-7 млн грн у місяць, ми могли дозволити заплатити власними коштами і чекати, доки НЕК «Укренерго» нам їх поверне. На сьогодні вартість «зеленої» електроенергії зросла в рази (за травень прогнозуємо близько 30 млн грн з ПДВ), разом з тим під час пандемії суттєво зменшився рівень оплат від населення та житлово-комунальних підприємств. В таких умовах говорити про оплату з власних обігових коштів - це ставити під загрозу електропостачання всієї області.

Деякі постачальники і зараз платять з власних обігових коштів, але йдеться про набагато менші суми. Нагадаємо, що Франківщина - на 3 місці в Україні за потужністю і на 4 за кількістю домашніх СЕС. Однак більшість постачальників, як і «Прикарпатенерготрейд», для розрахунків з виробниками чекають фінансування від НЕК «Укренерго», що передбачено договором.

Зважаючи на обсяг виробництва «зеленої» електроенергії та ситуацію на ринку, наша компанія може проводити розрахунки за «зеленим» тарифом виключно після отримання коштів від НЕК «Укренерго» - протягом 1-2 банківських днів з цього моменту. Як спостерігаємо за останні місяці, скоріше за все, фінансування від НЕК «Укрененрго» буде регулярним, хоч і з затримкою. Поки говоримо про такі часові рамки, як це відбувалось за березень-квітень 2020 (наприкінці місяця чи на початку наступного).

Директор ТОВ "Прикарпатенерготрейд" Олег Дацко готовий дати відповіді на питання, які турбують власників СЕС. Спілкування може відбутись через електронні засоби зв'язку або під час особистої зустрічі з ініціативною групою. Зустріч може відбутись у зручний для обох сторін час на території Івано-Франківського ЦОК (м. Івано-Франківськ, вул. Надрічна, 4Б) із дотриманням заходів безпеки під час карантинних обмежень.