Чат бот
067 50 40 200 066 50 40 200 0342 78 00 10
account phone phone

Як формується рахунок для домогосподарства

Дата публікації: 29-11-2021 о 13:44
Усі новини

Формула рахунку за електроенергію проста: показник – споживання – тариф – нарахування. Спробуємо розкласти по полицях кожен компонент, щоб докладно пояснити, як формуються платіжки для населення.

Щомісяця побутові споживачі передають показники лічильника оператору системи розподілу (обленерго). Термін подачі починається за два дні до кінця місяця та закінчується на третій календарний день наступного. Тобто до 3 грудня слід передати дані про споживання за листопад. Зараз населенню доступні різноманітні зручні способи подачі показників. Докладніше - за посиланням.

За актуальними даними лічильника обленерго визначає місячне споживання домогосподарства. Якщо даних від клієнта у встановлений термін немає, обсяг обчислюють розрахунковим шляхом. Потім інформацію про споживання передають компанії-постачальнику, яка на підставі цих даних формує рахунок. При цьому для споживача застосовують тариф, який залежить від місячного обсягу споживання. Нагадаємо, що відповідно до постанови Кабміну, з 1 жовтня домогосподарства, які споживають до 250 кВт*год на місяць, платять по 1,44 грн за кВт*год, понад 250 кВт*год/місяць - по 1,68 грн/кВт*год (на весь обсяг спожитої електроенергії).

Тож, постачальник електроенергії "Прикарпатенерготрейд" нагадує про вчасну подачу показників лічильника. Адже саме вони є основою для місячного нарахування суми до оплати.