Чат бот
067 50 40 200 066 50 40 200 0342 78 00 10
account phone phone

Субсидії - головний механізм соціального захисту населення

Дата публікації: 22-02-2021 о 11:22
Усі новини

Розмір субсидії збільшується у разі підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги. Тому субсидії лишаються головним механізмом соціального захисту населення. Так держава адресно компенсує родинам витрати на комунпослуги у межах соціальних нормативів, які перевищують розмір обов’язкової частини платежу.

Розмір обов’язкової частини платежу для кожної сім’ї визначається індивідуально за єдиною формулою. Він залежить виключно від розміру середньомісячного сукупного доходу домогосподарства з розрахунку на одну особу. Таким чином, чим менші доходи родини, то меншим є відсоток обов’язкової плати за житлово-комунальні послуги.

З 1 січня 2021 року Кабінет Міністрів України встановив єдину ціну на електроенергію для населення. Відтак витрати на її оплату зросли, особливо для домогосподарств, які використовують електроенергію для індивідуального опалення. Втім, родини, які потребують соціальної підтримки, мають можливість отримати житлову субсидію.

Для її призначення необхідно звернутися до структурних підрозділів з питань соціального захисту населення (поштою чи в електронній формі, через офіційний вебсайт Мінсоцполітики, інтегровані з ним інформаційні системи органів виконавчої влади та місцевого самоврядування чи Єдиний державний вебпортал електронних послуг) або до виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади, центру надання адміністративних послуг. Окрім заяви про призначення житлової субсидії, громадяни подають декларацію про доходи і витрати. А споживачам, які для обігріву приміщення використовують побутові електроприлади, додають також акти обстеження стану зовнішньо- і внутрішньобудинкових електромереж щодо їх відповідності вимогам нормативно-правових актів.