Чат бот
067 50 40 200 066 50 40 200 0342 78 00 10
account phone phone

Водоканал у Долині став першим на Івано-Франківщині, який почав продавати «зелену» енергію

Дата публікації: 20-06-2024 о 16:21, останнє оновлення: 20-06-2024 о 16:34
Усі новини

Долинський водоканал став першим комунальним закладом критичної інфрастуктури на Прикарпатті, який почав продавати електроенергію, вироблену на власних сонячних електростанціях (СЕС). Відповідно до тендерної процедури на Prozorro, ТОВ «Прикарпатенерготрейд» законтрактував КП «Водоканал» Долинської міської ради  через механізм активного споживача.

КП «Водоканал» Долинської міської ради спеціалізується на наданні послуг з централізованого водопостачання та водовідведення населенню підприємствам та установам територіальних громад м. Долини, що складає біля 13 тисяч побутових споживачів та 620 бюджетних організацій та підприємств. В кінці минулого року на території було встановлено СЕС загальною потужністю 120 кВт.  Загалом, проєкт реалізовано завдяки співпраці з Долинською міською радою за кошти територіальної громади.

«Переконаний, що виробництво «зеленої» енергії, її накопичення та грамотний розподіл – це наше вже навіть не майбутнє, а сьогодення. І лише ті громади, які приймають рішення та розробляють проєкти в сфері енергоефективності, зможуть забезпечити свої мешканцям гідний рівень життя, адже цивілізована людина не може прожити без води, світла, а особливо каналізації», - зазначає міський голова Долинської територіальної громади Іван Дирів.

Завдяки ухваленому закону про відновлення та «зелену» трансформацію енергетичної системи України став можливим механізм активного споживача електроенергії. Так, з 1 липня у години пікової генерації сонячних панелей, коли виробництво електроенергії перевищує споживання водоканалу, надлишки електроенергії продаватимуться в енергосистему. За орієнтовними оцінками фахівців ТОВ «Прикарпатенерготрейд», це дасть можливість водоканалу суттєво зекономити. На зекономлені гроші підприємство матиме змогу замінювати зношені мережі та вчасно платити зарплату працівникам, а також сповільнювати ріст тарифу. Ці сталі рішення продовжуватимуть приносити користь громаді протягом наступних десятиліть, сприяючи розвитку та стійкості.

Крім того, наявність сонячних панелей допоможе водоканалу функціонувати та продовжувати надавати потрібні послуги за критичних ситуацій, зокрема блекауту. В умовах повномасштабної війни об’єкти критичної інфрастурктури постійно зазнають атак з боку росії, що ставить під загрозу водопостачання та водовідведення. Саме тому робота над забезпеченням безперебійного надання послуг для водоканалів є пріоритетом для держави.

Заступник директора ТОВ «Прикарпатенерготрейд» Тетяна Шутка наголошує: «Підсилення комунальних закладів критичної інфраструктури системами енергопостачання та оснащення енергетичним обладнанням, аби вони могли працювати навіть в умовах можливих аварійних знеструмлень, актуальне як ніколи. Донедавна КП «Водоканал» Долинської міської ради споживав орієнтовно 200-250 тис. кВт/год у місяць. Тариф на водопостачання та водовідведення не покривав повністю витрат, тому питання розрахунків за електроенергію поставало доволі частіше. Зараз вони не тільки будуть забезпечувати свої потреби на 40-50%, а ще й отримувати дохід. Ми безмежно раді за колег та пишаємося їх досягненням».

За роз’ясненнями щодо реалізації механізму активного споживача звертайтесь до фахівця ТОВ «Прикарпатенерготрейд» за номером +38 097 241 89 95.