Чат бот
067 50 40 200 066 50 40 200 0342 78 00 10
account phone phone

Договір купівлі-продажу електричної енергії для виробників (юридичних осіб)

Всі учасники нового ринку електроенергії мають право брати участь у ринку двосторонніх договорів. При цьому обов’язковими умовами для укладання двосторонніх договорів з постачальником є:

  1. Наявність ліцензії на провадження господарської діяльності з виробництва електричної енергії (за необхідності*) (відповідно до ст 8 розділу ІІ ЗУ «Про ринок електричної енергії»)
  2. Статус учасника ринку та включення в реєстр учасників ринку (відповідно до п.1.2.1 глави 1.2 розділу І Правил ринку)
  3. Наявність договору про надання послуг з передачі електричної енергії (відповідно до п.1.3.5 глави 1.3 розділу І Правил ринку)
  4. Наявність договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії
  5. Приєднання до договору про врегулювання небалансів електричної електроенергії (відповідно до п.1.3.2 глави 1.3 розділу І Правил ринку)
  6. Наявність фінансової гарантії виконання зобов’язань за договорами про врегулювання небалансів електричної енергії (відповідно до пункту 6.1.1 глави 6.1 розділу VI Правил ринку)
  7. Наявність договору про інформаційну взаємодію на ринку електричної енергії (з АКО) (відповідно до п.3.1 глави 3 розділу І Кодексу комерційного обліку електричної енергії)
  8. Доступ до платформи Market management system

Учасники ринку, які продають електричну енергію, зобов’язані:

  • укласти договори, які є обов’язковими для здійснення діяльності на ринку електричної енергії, та виконувати умови цих договорів;
  • надавати адміністратору розрахунків повідомлення про укладені двосторонні договори та про погодинні обсяги електричної енергії за цими двосторонніми договорами у порядку, визначеному правилами ринку;
  • складати погодинні добові графіки відпуску електричної енергії на наступну добу на підставі зареєстрованих у адміністратора розрахунків повідомлень та надавати їх системному оператору відповідно до правил ринку;
  • виконувати акцептовані системним оператором (адміністратором розрахунків) погодинні добові графіки відпуску електричної енергії;
  • купувати/продавати небаланси електричної енергії за цінами, визначеними відповідно до правил ринку (у разі невиконання акцептованих погодинних добових графіків відпуску електричної енергії);
  • своєчасно та у повному обсязі сплачувати за придбану електричну енергію та за послуги, що надаються на ринку електричної енергії.

*Якщо суб’єкт господарювання не планує продавати електричну енергію, вироблену з альтернативних джерел, гарантованому покупцю за «зеленим тарифом», а величина встановленої потужності обладнання не перевищує 5 МВт, діяльність з виробництва електроенергії не підлягає ліцензуванню. В цьому випадку для продажу виробленої електроенергії суб’єкт має укласти договори, які є обов’язковими для здійснення діяльності з виробництва електроенергії на ринку та зареєструватись у ОСП (оператор системи передачі) як учасник ринку – виробник електроенергії.