Чат бот
067 50 40 200 066 50 40 200 0342 78 00 10
account phone phone

Як підготуватися до зими?

Дата публікації: 02-10-2023 о 16:28
Усі новини

Минулого року українці пережили одну з найскладніших зим: із обстрілами енергетичних об’єктів, графіками вимкнень і нестабільним електропостачанням. До початку майбутнього опалювального сезону залишилось не так багато часу, тому споживачів дедалі частіше цікавить питання, чи очікувати нових енергетичних викликів?

Наші фахівці діляться порадами, як підготуватися до опалювального сезону та водночас здійснити свій внесок у стабільну роботу енергосистеми.

Правило  1. Свідомо та вчасно оплачувати рахунки.

В умовах війни українська енергетика перебуває у збитковому стані, адже електростанції потребують ремонту й укріплення для належного функціонування взимку. Це вимагає значних технічних і фінансових затрат. Варто розуміти, що електроенергія є таким же ресурсом, як й інші товари чи послуги, які ми використовуємо щодня, тому за неї необхідно вносити регулярну оплату.

«Наші фахівці щодня закуповують необхідні обсяги електроенергії на ринку та спрямовують чимало зусиль для того, аби світло було у кожній домівці, і, зважаючи на воєнний стан, не вимикають тих, хто протермінував оплату. Однак, вчасно здійснений платіж за електроенергію – це запорука сталого постачання та тилова підтримка енергетичного фронту»,  –  каже фінансовий директор ТОВ «Прикарпатенерготрейд» Сергій Жарківський.

Правило 2. Практикувати енергоефективність.

Незважаючи на воєнний час і непрості соціально-економічні умови, держава продовжує здійснювати субсидіювання електроенергії для населення через механізм ПСО, проте активний ріст споживання призводить не тільки до перенавантаження електромереж, але й вимагає додаткової закупівлі електроенергії. Хоча іноді в такому надмірному споживанні зовсім немає потреби.

Виробляйте звички вимикати прилади, якими не користуєтесь, особливо у піковий час доби (з 19:00 до 23.00), не перезаряджайте девайси, за можливості замініть техніку на енергозберігаючу, наприклад обміняйте старі лампи розжарювання на їх LED-аналоги. До речі, в Україні це можна зробити безкоштовно за умовами спеціальної програми.

 «Як показують наші спостереження, у піковий час доби ринкова ціна електроенергії може сягати свого максимального значення, натомість у години профіциту вартість суттєво нижча. Тож якщо cкоротити використання  енергоємних приладів вдома, чи, якщо ви підприємець, перевести роботу бізнесу на більш вигідний для закупівлі електроенергії час, це сприятиме розвантаженню енергосистеми та навіть допоможе зекономити на виробничих витратах», – зазначає начальник департаменту з розвитку ТОВ «Прикарпатенерготрейд» Андрій Семенців.

Якщо поокремо ми зменшимо енергоспоживання хоча б на 10 %, сумарно це стане вагомим внеском у загальний фонд енергозбереження. Крім того, можливість використовувати електроенергію свідомо та енергоефективно дозволить спрямувати кошти, які мали б піти на закупівлю дороговартісного ресурсу, на більш важливі потреби – оборонні.

Правило 3. Подбати про забезпечення комфорту.

Пам’ятайте, що позбавити людей світла вигідно тільки підступним планам рф, у цьому не зацікавлений жоден працівник енергетичної сфери, навпаки – щодня наші енергетики докладають чимало зусиль для того аби взимку все працювало на повну потужність. Наразі українська енергетична система перебуває під комплексним захистом від ракетних атак і в «Укренерго» не повідомляють про відключення.

«Повідомлені – значить озброєні. Енергетики плідно працюють над тим, щоб зима для наших споживачів пройшла максимально комфортно, проте  заздалегідь підготувати так звану «енергетичну подушку безпеки» нікому не завадить. Тому радимо не викидати придбані генератори, подбати про те, щоб мати запасний павербанк та декілька альтернативних приладів для освітлення, зберегти правила роботи пунктів незламності у вашому регіоні. Зокрема, з минулого року такий пункт функціонує й у нас, за адресою Надрічна, 4Б, за необхідності ним можна буде скористатися», – нагадує заступниця директора ТОВ «Прикарпатенерготрейд» з питань обслуговування клієнтів Тетяна Шутка.

Сервіси для передачі показань

2 роки повномасштабного вторгнення, 10 років війни... 

Зі світлом і комфортом!

Без ліфтів і світла в будинках!

Тимчасово відсутній доступ до електронних адрес!

Як комунальним підприємствам вийти з боргової кризи?

Частки джерел енергії 2023

Скасування мораторію: як не залишитися без світла?

Зі світлом і без заборгованості: «Прикарпатенерготрейд» інформує боржників про можливість вимкнень

Затверджено тарифи на передачу та розподіл електричної енергії на 2024 рік!

Інформуємо про зміни у законодавстві!

З грудня діятимуть нові прайс-кепи на електроенергію!

Вересень — за старими, жовтень — за новими!

Як підготуватися до зими?

Встигніть подати показання лічильника природного газу!

Тепер з нами ще зручніше!

Альтернативні сервіси подачі показань лічильника природного газу для клієнтів ПРИКАРПАТЕНЕРГО • ТРЕЙД

Ситуація на енергоринку мала б суттєво покращитися!

Більше новин