Чат бот
067 50 40 200 066 50 40 200 0342 78 00 10
account phone phone

Загальна інформація

Хто вважається активним споживачем?

Згідно пп. 32 п. 1 ст. 1 Закону України «Про ринок електричної енергії» (далі – Закон), активний споживач – це споживач, у тому числі приватне домогосподарство, енергетичний кооператив та споживач, який є замовником енергосервісу (як до, так і після переходу до замовника за енергосервісним договором права власності на майно, утворене (встановлене) за енергосервісним договором), що споживає електричну енергію та виробляє електричну енергію, та/або здійснює діяльність із зберігання енергії, та/або продає надлишки виробленої та/або збереженої електричної енергії, або бере участь у заходах з енергоефективності та управління попитом відповідно до вимог закону, за умови що ці види діяльності не є професійною та/або господарською діяльністю.

Вимоги до активного споживача

Згідно ч. 9 ст. 58-1 Закону, виробництво електричної енергії активними споживачами, третіми особами, що приєднані до електричних мереж активних споживачів, вважається виробництвом електричної енергії для власних потреб та не потребує отримання ліцензії на виробництво електричної енергії, за умови що встановлена потужність таких генеруючих електроустановок на одній площадці вимірювання не перевищує 5 МВт.

Згідно ч. 2 ст. 58-1 Закону, непобутовий споживач має право встановлювати генеруючі установки, призначені для виробництва електричної енергії, приєднані до електроустановок, призначених для споживання електричної енергії напряму або через мережі такого споживача, за умови що встановлена потужність таких електроустановок не перевищує величину дозволеної (договірної) потужності електроустановок такого споживача, призначених для споживання електричної енергії та продажу виробленої, але не спожитої електричної енергії за механізмом самовиробництва відповідно до статті 96 Закону України "Про альтернативні джерела енергії".

Порядок продажу, обліку та розрахунків

НКРЕКП постановою від 29.12.2023 N 2651 затвердила Порядок продажу та обліку електричної енергії, виробленої активними споживачами, та розрахунків за неї.

Документ визначає порядок дій учасників ринку електричної енергії та постачальників послуг комерційного обліку під час продажу та обліку електричної енергії, виробленої генеруючими установками активних споживачів, та розрахунків за неї.

Постанова набрала чинності 30 грудня 2023 року.

Вартість відпущеної електричної енергії активним споживачем зараховується на особовий рахунок такого активного споживача у строк, визначений правилами роздрібного ринку електричної енергії.

Згідно з договором купівлі-продажу електричної енергії за механізмом самовиробництва електропостачальник здійснює взаємозалік вартості відпуску/відбору електричної енергії станом на перше число календарного дня після закінчення розрахункового періоду.